August 19, 2022

Monitorering fra fabrik til våd byggeplads

Monitorering fra fabrik til våd byggeplads

At bygge er nemt, hvis alt går som drømt. Dette sker dog sjældent. Overraskende regnskyl, et bump i vejen, en forkert skrue, forsinkelser, pres og millionvis af andre ting kan - og vil - gå galt. For aktørerne i processen er det essentielt at have indsigt i sine byggeelementers kvalitet. En løsning som BM Byggeindustri (BM) nu er igang med at teste med NCC.

Rønnebærparken skal under renoveringen til 400 millioner have sat 71 tagboliger på i form af BM’s fantastiske præfabrikerede træmodulhuse. 

Rønnebærparken

Eftersom der kræves fugt monitorering i tagene under opførsel, har BM valgt Woodsense’s sensor løsning til løbende at monitorere tagkassetterne og andre udsatte områder under byggeprocessen. 

Allerede på fabrikken i Hobro, er der sat sensorer i de lukkede tagkassetter, så BM kan holde øje med fugt forholdene i træet og det omkringliggende miljø - gennem opmagasinering, transport og til levering på pladsen.

 

Woodsense fugtsensorer i lukkede tagkassetter
Woodsense fugtsensorer i lukkede tagkassetter
Woodsense fugtsensorer placeret omdækket af isolering
Der er også sat sensorer på ude på byggepladsen, da BM gerne vil holde øje med kritiske steder (som de ellers har fået godkendt af forsikringen), som en ekstra sikkerhed og dokumentation og levere den tryghed videre i byggeprocessen til entreprenør og bygherre.

Idéelt set ville disse sensorer blive siddende til byggeriet er færdigt, til 5 års tjek og til videre brug, så bygherren kan blive klog på sin bygnings ydeevne og holdbarhed over tid. 

 

Woodsense fugtsensorer i lukkede tagkassetter
Woodsense fugtsensor placeret på lodret bjælke


Opsætning af sensorerne sparer BM meget tid, da alternativet ville være at skulle samle data op fra fugtloggere og manuelt gå rundt med indstiksmåleren for at holde øje med træfugtighed niveauet.

Problemet med de manuelle indstiks målinger er, at de tal aldrig er konsistente og ikke giver alarmer når elementerne er for udsat, eller hvis der pludselig kommer en lækage der kan være ødelæggende for konstruktionen.

Det er hvad Woodsense tilbyder i form af de intelligente alarmer, der sendes til kunden, så snart der er tegn på noget unormalt som skal tjekkes. Det kan være, når træfugtigheden er steget drastisk inden for kort tid, hvis luftfugtigheden inde i tagkassetten er for høj mens luftfugtigheden ikke er høj udenfor, og grundet mange andre ting som vores algoritme analyserer i realtid. 

Udsnit af Woodsense platformen


For at komme skader til livs skal der laves løbende monitorering, så vi forebyggende kan fange skader i stedet for at reagere reaktivt. 

Teknologien til dette er her delvist og der går ikke lang tid før den er her fuldstændig. De aktører der vælger at satse på løsninger som vores og gøre sig erfaringer kommer til at være meget bedre stillet i fremtiden. Men det tager modige ambitiøse virksomheder som BM Byggeindustri.

Vil du høre mere om den intelligente løsning til fugtmåling, kan du kontakte os her.

Monitorering fra fabrik til våd byggeplads

Laura Kellgren

Content Marketer

Andre artikler