Nordøstamager skole

Hvordan sensorer kan bruges til flade tage til at opdage vandlækager tidligt og lokalisere dem for at spare både penge og tid

Fladt tag
Bygherre

Udfordringer

Københavns kommune havde et skoleprojekt, hvor de skulle udnytte taget mest muligt. Dette førte til et projekt med 4 tagflader på forskellige niveauer med forskellig anvendelse; udekøkken, klatrekonstruktioner til børnene, grønne haver, solceller osv.
Bygningsejeren havde tidligere haft problemer med, at vand kunne komme ind gennem taget og vidste, at det ville blive dyrt, hvis det skete på dette projekt. Bygningsejeren havde en klar problemformulering ind i samarbejdet med Woodsense:

"Det er ikke et spørgsmål om der kommer vand ind, men hvornår" - Mads Alleslev, Byggeri København

Udfordringen med flade tage er, at det næsten er umuligt at undgå revner, hvor vandet kan finde vej ind. Og når det kommer gennem membranen og ind i bygningen, så kan vandet falde ned et helt andet sted, hvilket betyder, at lokalisering af punktet fejl bliver altid meget dyrt.


Med en meget brugt tagflade bliver det kun dyrere at lokalisere skaden, da det betyder at fjerne det grønne tag eller solpaneler, før man kigger ind i isolationen for at finde ud af, hvor vandet kommer fra.


Generelt gælder det, at jo senere skaden opdages, jo sværere det vil være at lokalisere, og jo mere udbredt er skaden, hvilket betyder, at reparationen vil være op til 100 gange dyrere, end hvis du havde fundet skaden inden for et par dage.

!

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse

Løsning

Københavns Kommune blev introduceret til Woodsense gennem COWI, der mente, at sensorerne kunne være den nødvendige løsning til denne udfordring.


Løsningen skulle hjælpe med at opdage skader i vedligeholdelsesfasen, da bygningen var beskyttet af en stor overdækning, men i byggefasen trængte regnen ind igennem overdækningen og fandt vej ind i taget gennem en tagbrønd, der ikke var lukket ordentligt i taget. Dette hjalp entreprenøren, NCC, til at forstå, hvor vand var trængt ind i taget, og til at afgøre, om udtørring af taget var nødvendig. Sensorerne vil i fremtiden hjælpe med at afgøre, om taget er udført korrekt og hjælpe med at opdage og lokalisere skader tidligt, hvis der kommer vand ind i vedligeholdelsesfasen.

Sådan fungerer løsningen på flade tage.

  • Følerne sendes monteret på et lille stykke tømmer 5x10x2 cm.
  • Følerne placeres i sårbare områder omkring taget (ved gennemføringer, tagnedløb, montager osv.). Ideelt til at dække hver 30-60 m2.
  • Sensorerne placeres over betonen og bundmembranen, men under isolationen. Der skal skæres et hul i isoleringen for at passe til sensoren.
  • Hvis der kommer vand gennem den øverste membran og løber ned gennem isoleringen, så vil træet absorbere vandet, og sensorerne vil registrere en stigning i træets fugtindhold og fugtighed.
  • Bygningsejeren vil modtage en anmeldelse og være i stand til at reparere skaden med det samme.

!

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse

Hør hvad entreprenøren havde at sige

Hør hvad bygherren havde at sige

Hør hvad rådgiveren havde at sige

Byggeri København

Byggeri København
Fremhævede bygherrer vi har hjulpet
AriseHealth logoOE logo2020INC logoThe Paak logo
Fremhævede entreprenører vi har hjulpet
AriseHealth logoOE logo2020INC logoThe Paak logoEphicient logo
Fremhævede rådgivere vi har hjulpet
AriseHealth logoOE logo2020INC logoThe Paak logo

Andre cases

Hvordan løsningen kan bruges til at sikre fugtforholdene på et af klodens mest regnfyldte områder

Første CLT Byggeri på Færøerne

Hvordan løsningen kan bruges til at sikre fugtforholdene på et af klodens mest regnfyldte områder

Læs mere
Kruse Smith har valgt at bruge Woodsense trådløs fugtsensor i massetræskonstruktionen for at få viden og erfaring til fremtidige byggeprojekter:

Sophie Radich skole

Kruse Smith har valgt at bruge Woodsense trådløs fugtsensor i massetræskonstruktionen for at få viden og erfaring til fremtidige byggeprojekter:

Læs mere

Vil du vide mere?

Kontakt os med enhver forespørgsel, du måtte have. Vi bestræber os på at vende tilbage inden 24 timer for at hjælpe dig bedst muligt.

Tak! Beskeden er sendt. Vi vender hurtigst muligt tilbage!
Der gik noget galt. Prøv venligst igen eller send en mail til info@woodsense.dk