I forbindelse med det første CLT (Cross-Laminated Timber) byggeri på Færøerne, har bygherre og entreprenøren vist at træbyggeri godt kan lade sig gøre i det regnfyldte klima med over 3 gange så meget regn som i Storbritannien. Som den største bygherre på øerne ønskede de at være frontløbere inden for anvendelsen af denne bæredygtige byggemetode. For at holde styr på fugten i byggeperioden konsulterede de sig med DTU (Danmarks Tekniske Universitet) og fik anbefalet sensor løsningen fra Woodsense af deres eksperter.
Klik på billedet for at se det i fuld størrelse
Sensorerne spillede en nøglerolle i hele byggeriets forløb og hjulpet til at projekt teamet har haft styr på fugten fra dag 1 af. Fra start af vidste de hvad de ville tolerere af fugtforhold for de forskellige elementer og brugte sensorerne til at dokumentere det, korrigere når forhold var ugunstige og give den ekstra langvarige sikkerhed om at der ikke skulle opstå fugtproblemer.
Entreprenøren har anvendt dem til daglig kvalitetssikring af CLT-konstruktionerne, og sammenflettet data og rapporter ind i kvalitetssikringssystemet, Dalux.
Sensorernes praktiske anvendelse spændte over flere faser af byggeriet. For eksempel blev de brugt til konstant overvågning af træets fugtighed, hvilket var af afgørende betydning for at beslutte hvornår isolering kunne bygges ind og hvornår maling kunne påføres, blandt andet.
Yderligere, så har bygherrens ledelse være interesseret i at høre hvordan holdet sikrer sig kvaliteten i projekt, hvor de nemt kunne generere rapporter fra Woodsense platformen og vise det frem sammen med fugt udviklingen på plantegningerne.
Sensorløsningerne blev strategisk placeret på forskellige nøglepositioner i byggeriet. De blev installeret ved tagfoden, ved vinduerne, nede ved bundremmen samt ved en sammenbygning. Udover disse placeringer blev sensorer også installeret i to lejligheder for at nøje følge med i konstruktionens tilstand de næste 10 år.
Værdi af løsningen
Brugen af sensorer gjorde det muligt at gøre en række opdagelser, som havde en afgørende indflydelse på byggeriet. For eksempel blev det hurtigt klart, at den oprindelige løsning med bundremmen ikke var tilstrækkelig. Sensorerne indsamlede data, der bekræftede dette, og projektet indførte straks en ny løsning med et stålbeslag, der skabte bedre luftgennemstrømning under CLT-elementerne.
I starten blev der også lavet stikprøver, men disse blev hurtigt droppet, da målingerne fra sensoren var lige så nøjagtige. Herfra blev det meste kvalitetssikring udført med Woodsense’s sensorer.
Platformens brugervenlighed har hjulpet til at entreprenøren dagligt har gjort brug af platformen og har holdt øje med fugt forholdene gennem telefonen.
Hvor målingerne fra sensorerne indikerede potentielle problemer, er der blevet udvist ekstra opmærksomhed, lavet notater og fulgt op gennem platformen.
Klik på billedet for at se det i fuld størrelse
Kruse Smith har valgt at bruge Woodsense trådløs fugtsensor i massetræskonstruktionen for at få viden og erfaring til fremtidige byggeprojekter:
Hvordan sensorer kan bruges til flade tage til at opdage vandlækager tidligt og lokalisere dem for at spare både penge og tid
Kontakt os med enhver forespørgsel, du måtte have. Vi bestræber os på at vende tilbage inden 24 timer for at hjælpe dig bedst muligt.