Inntil konstruksjonen er helt lukket er vann en risikofaktor i alle byggesaker.
Bygget består av betongkonstruksjon, fasadeelementer i tre og flatt tak. COWI var ansvarlig for byggeplassledelsen og entreprenør Juul & Nielsen stod for byggingen.
Fasadeelementene hadde en utfordring med vann som kom fra det flate taket. Noen elementer hadde allerede fått fukt, og byggherren ønsket å sikre at fuktigheten ikke skulle være et problem i fremtiden. Dessuten ønsket de å sikre seg en rask varsling, dersom vann skulle finne veien inn.
For anleggsansvarlig var det vanskelig å gi byggherren forsikring om at alt var i orden, når de ikke kunne gjøre målinger inne i de lukkede elementene til enhver tid.
Lukkede elementer skaper mye bekymring for bygningseiere, fordi det er steder hvor fuktighet kan komme inn og sakte spre seg til å bli et større muggproblem.
Klikk på bildet for å se det i full størrelse
I byggingen av nevrorehabiliteringssenteret har utbyggeren valgt å bruke Woodsense for å ha en mer proaktiv tilnærming til kvalitetssikring.
“Det startet med at byggefirmaet foreslo å plassere sensoren i treelementene for å øke sikkerheten for utbygger” - Lars Møller, Construction Site Manager, COWI.
COWI bestemte seg for å plassere 50 sensorer i de sårbare områdene av bygningen. Sensorene var plassert i elementene:
- nær taket i toppetasjen for å se etter innkommende vann,
- under vinduer for lekkasjer fra vinduer, og
- i bunnen av elementene for bakkens fuktighetseffekt
Hver uke rapporterte den ansvarlige på byggeplassen til byggherren om trefuktighetsinnholdet i elementene, slik at de kunne se hvordan elementene tørket ut, eller slik at de kunne identifisere økninger i fuktighet og bestemme hvordan de skulle repareres.
Andre steder var sensorene plassert for å følge med på at elementene tørket ned til nødvendige nivåer etter at de hadde vært våte.
Reduserte vedlikeholdskostnader
Etter overleveringen ønsket byggherren å sikre at de ville få data og alarmer for å gjøre vedlikeholdet mer effektivt, noe som førte til at løsningen ble integrert i bygnings styringssystemet.
Med 10 års batterilevetid vil byggherren kunne oppdage skader både i 5 års garantiperioden til entreprenøren og i etterkant hvor skadeansvaret ligger på byggherren.
“I større tømmerkonstruksjoner vil jeg klart anbefale en QA med innebygde sensorer. Det skaper en trygghet for både utbygger og byggefirma at dokumentasjonen er i orden” - Lars Møller, Construction Site Manager, COWI.
Fremtidig samarbeid
COWI-Arkitema ønsker å styrke mulighetene for teknologi og digitalisering som støtter bærekraft i bygg. Ambisjonen er at fremtidige prosjekter skal bruke sensorteknologi for å overvåke fuktighet i trekonstruksjoner:
“Vi ser stor verdi i å eie data fra treprosjekter, og vi ser på tre som et av fremtidens byggematerialer. Vi vil også bruke de innsamlede dataene til fremtidige designoptimaliseringer”
forklarer Marianne Friis, Arkitema, og fortsetter:
“I COWI/Arkitema mener vi at bærekraft, digitalisering og nye teknologier må kombineres for å nå våre ambisiøse klimamål. Det har blitt klart for oss at et samarbeid med Woodsense sin sensorløsning er et skritt i riktig retning for å nå våre mål.”
Woodsense sin fuktighetssensor blir anbefalt og skrevet inn i prosjektmateriale. I tillegg pågår det for tiden et arbeid for å sikre at sensoren skal bistå COWI med å lage et konsept for beskyttelse av trekonstruksjoner i fremtiden. Her skal sensoren være en del av en tjeneste for å øke kvalitetssikringen under bygging og ved etterfølgende evaluering av konstruksjonens ytelse.
Klikk på bildet for å se det i full størrelse
Kruse Smith har valgt å bruke Woodsense trådløs fuktsensor i massivtrekonstruksjonen for å få kunnskap og erfaring til fremtidige byggeprosjekter:
Sensorer kan brukes til flate tak for å oppdage vannlekkasjer tidlig og lokalisere dem for å spare både penger og tid
Send en melding så kommer vi tilbake til deg så raskt som mulig!